Η αρχή...
Όλα ξεκινούν συνήθως μετά από μία αίτηση και μια συνέντευξη με μια επιτροπή.
Το θέμα της διδακτορικής εργασίας μπορεί να το προτείνει ο φοιτητής ή να ακολουθήσει τις συστάστεις του επιβλέποντα καθηγητή. Πριν την συνέντευξη είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον επιβλέποντα καθηγητή και να διευκρινίσετε τυχόν απορίες σας για το θέμα αλλά και για τη θέση του υποψηφίου διδάκτωρα.
Με την επιτυχή έκβαση έχετε πετύχει το πρώτο μικρό βήμα προς την επίτευξη ενός διδακτορικού.
Αν και ίσως φαίνεται νωρίς, ένα χρονοδιάγραμμα σε αυτό το στάδιο είναι πολύ σημαντικό. Για την ακρίβεια η δημιουργία ενός χρονοδιαγράμματος είναι πιο σημαντική από την καθεαυτή υλοποίησή του. Επόμενο βήμα είναι ενά πιο λεπτομερές πρόγραμμα με ημερομηνίες και μηνιαίους στόχους. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι οι δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και η παρουσίαση θεμάτων από την διατριβή σου σε διεθνή συνέδρια.
Ένα άλλο σημέιο που θα ήθελα να επισημάνω ειναι η σχέση μεταξύ επιβλέποντα και φοιτητή. Ο φοιτητής θα πρέπει να έχει μια σχέση μέντορα, συνεργάτη και συμμάχου με τον επιβλέποντα του. Θα πρέπει να συνεργαστεί με αυτό το άτομο σχεδόν σε καθημερινή βάση και αυτό το άτομο μπορεί να σε καθοδηγήσει γιατί έχει κάνει και ο ίδιος ένα διδακτορικό και γιατί είναι ειδικός στον τομέα σου. Κάποιες φορές δεν θα έχει χρόνο και κάποιες φορές θα ζητήσει την βοήθεια σου. Αυτό είναι απόλυτα κατανοητό και σεβαστό μεταξύ συνεργατών. Η επιτυχής εκπόνηση μια διατριβής εργασίας είναι ευθύνη και των δύο, φοιτητή και επιβλέποντα.