10 tips για τη συγγραφή της διατριβής σου
1. Δεν ξέρεις πως να ξεκινήσεις; Διάβασε τις προδιαγραφές για ένα διδακτορικού που απονέμενται από το πανεπιστημιακό σου ίδρυμα. (πόσες λέξεις, δομή, περιεχόμενο κλπ)
2. Θα υπάρξουν πολλά drafts και προσχέδια μέχρι το τελικό κείμενο. Μην αγχώνεσαι, κράτα αρχείο. Συμβουλή μου, κράτα τα αριθμημένα με νούμερα ή ημερομηνίες (δοκίμιο 1.0, δοκίμιο 1.1)
3. Σε αυτό το σημείο υπάρχει συνήθως και η πίεση και το άγχος του χρόνου. κόψε (ή ελάττωσε) την τηλεόραση και το σερφάρισμα στο ίντερνετ. Για δημιουργική σκέψη χρειάζεσαι μονο δύο πράγματα να διαβάζεις και να γράφεις.
4. Προετοιμάσου για κριτική και αποτυχία. Όταν νιώθεις σίγουρος και στείλεις το πρώτο ολοκληρωμένο δοκίμιο στον επιβλέποντα καθηγητή, το feedback ίσως σε σοκάρει. Μείνε αισιόδοξος, οι διορθώσεις είναι πάντα κάτι θετικό γιατί βελτιώνει την ποιότητα της δουλειάς σου.
5. Μην χάνεις χρόνο προσπαθώντας να ικανοποιήσεις του πάντες. Συγκεντρώσου στη συγγραφή της διατριβής και μόνο. Μετά το πέρας της υποβολής της μπορείς να παρεβρεθείς σε συνέδρια και να γράψεις δημοσιεύσεις.
6. Αν νιώθεις ότι έχεις υπερβολκό φόρτο εργασίας και μη παραγωγικό άγχος, μπορείς πάντα να απευθυνθείς στον καθηγητή και ίσως να σταματήσεις για μερικές μέρες. Άλλωστε πρέπει να ξεκουράζεσαι και να φορτώνεις τις μπαταρίες σου. Η συγγραφή είναι μία πνευματική διαδικάσια που απαιτεί ηρεμία.
7. Προσπάθησε να ακολουθείς μία καθημερινή ρουτίνα. Για παράδειγμα εγώ έγραφα το βράδυ και τη μέρα έκανα τις διορθώσεις και τα διαγράμματα. Έκανα πάντα ένα διάλλειμα μια ώρας και μίλαγα με τους φίλους μου για την επικαιρότητα.
8. Βάλε στόχους. Αν 100.000 λέξεις είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα τότε με 1000 λέξεις ανά μέρα μπορείς να τα καταφέρεις άνετα. Αυτό το χρονικό περιθώριο είναι λίγο περισσότερο από 3 μήνες!
9. Πάρε τον χρόνο σου για τις λεπτομέρειες που έχουν σημασία. Θυμάμαι ότι χρειάστηκα μερικές ώρες για τη δημιουργία μερικών διαγραμμάτων και απεικονίσεων. Η σαφήνεια της γραφής, τα διαγράμματα και η συνολική εικόνα της διατριβής πρέπει να αποτελούν τις προτεραιότητες σου.
10. Κράτα τα πράγματα απλά. Δώσε έμφαση στην καινοτομία σου και κατάστησε σαφή τη συνεισφορά σου στον επιστήμονικό κλάδο σου.